Pelet Sobası Yakıtı Nedir ? Kullanım Alanları Nelerdir?
Pelet sobası yakıtı özellikle pelet sobası tercih eden ya da bu sobayı ilk defa kullanacak için en önemli merak konuları arasında yer alır.
Pelet sobası yakmak için kullanılan pelet, her türlü tarımsal atık, odun, endüstriyel odun artığı ve ormansal atıkların işlenmek suretiyle yoğunluğu arttırılarak enerji elde etmek maksadıyla kullanılan küçük parçalara verilen isimdir.
Silindirik bir forma sahip olan biyokütle pelet yakıtları, genellikle 6-10 mm çapında 20-30 mm uzunluğunda olan küçük parçalar halindedir.
Pelet Sobası Yakıtının Kullanım Alanları
Mevcut kalorifer kazanlarına takılacak stoker sistemi ile kullanımı oldukça kolaydır. Bu çeşit sobalar ile konutlarda ve çeşitli alanlarda rahatlıkla kullanılabilir.
Pelet yakıtının genel olarak kullanılabildiği yerler fındık sobası, fındık kabuğu kullanılan fırınların sistemleri, pelet sobaları, pelet kazanlarıdır. Doğal gaz kadar kontrollü yakılabilir. Pelet sobası yakıtının kullanım alanları ise şunlardır:
- Konutlar
- İş yeri
- Sanayi ısınma
- Sanayi imalatı ısınma
- Elektrik üretimi
Pelet Sobası Yakıtı Özellikleri
Pelet sobasında kullanılan bu peletlerin özellikleri nelerdir ?
- Fosil yakıtlara göre çok daha ucuz olup, aynı enerjiye daha ucuza ulaşmanızı sağlamaktadır.
- Sürekli değişkenlik gösteren fosil kaynaklı yakıtlar yerine sabit maliyetli ürün kullanımını sağlar. Pelet yakıt fiyatları dövize bağlı değişim göstermez.
- Baca gaz salınım ve dünya sorunu olan çevre kirliliği değerleri düşük olup, ozon tabakası Kyoto protokolüne göre kabul edilebilir co salımının çok altındadır.
- Çevre ve insan sağlığı emisyon değerleri fosil kaynaklı yakıtlara nazaran çok daha düşük seviyededir.
- Kullanım sonrası atık miktarı azdır. Kül oranı %1’dir.
- %99 yanma oranı ile yüksek seviyede verimli yanma sağlar.
- %100 yerli üründür.
- Fosil kaynaklı yakıt ithalatı azaltılıp ve ülke ekonomisine katkı sağlayacaktır.
- Pelet nakliyesi ve depolaması oldukça kolaydır.
- Rafine bir biokütledir.
- Pelet kullanımından sonra dünya sorunu olan çevre kirliliği azalacaktır.
- Orman atığı ve ormanda oluşan endüstri atıklarını değerlendirerek üretilirken önemli bir geri dönüşüm sağlamaktadır.
- Bu yakıt Çesitli mekanik işlemlerden geçirilmiş, endüstriyel ormanlarda üretilmiştir. Kesinlikle içerisinde yabancı veya kimyasal içeriğe sahip olmayan bir yakıttır.
Pelet üretimi safhasında ormanlara zarar vermek yerine aksine onları korumaktadır. Orman genel müdürlüğü tarafından yapılan araştırmalara göre yıllık endüstriyel odun ve yakacak odun üretimi ortalama 22 milyon metreküptür. Bu üretim orman kurma, orman bakımı, orman gençleştirme, iyileştirme ve üretim faaliyetleri sırasında elde edilmektedir.