Pelet Kuzinesi Kullananlar Memnun Mu?
Fransızcada mutfak anlamına gelen “cuisine” sözcüğünden alıntılanan kuzine, hem ısınmak hem de üzerinde ve fırınında yemek pişirmeye yarayan büyük sobalara verilen genel bir isimdir. Daha çok odun kömür yakılarak kullanılan kuzine sobalarda, çevreci ve ekonomik biyokütle yakıtı peletin kullanılmaya başlaması ile birlikte pelet kuzinesi denilen yeni bir soba modeli ortaya çıkmıştır.
Pelet Kuzinesi Nedir?
Pelet kuzinesi, döküm bir üst yüzeye ve saçtan imal edilen yanma odası ile bir fırına sahip soba çeşidi olup saçtan üretilen modellerinde pelet haznesi sobanın üzerinde yer alır. Dökümden üretilen modellerde ise yakıt haznesi gizli ve soba ile bütünleşiktir. Diğer pelet sobaları gibi elektrikli ve elektriksiz modelleri bulunan bu kuzine modellerinde, yer çekimi kuvveti ile manuel olarak çalışan ve yanma odasındaki pelet yandıkça yakıt beslemesi yapan elektriksiz pelet kuzineleri ile ısıyı belirli bir derecede tutma, otomatik ateşleme gibi pek çok dijital özelliği bünyesinde barındıran elektrikli modelleri de bulunmaktadır.
Pelet Kuzinesi Nasıl Isıtır?
Pelet kuzinesi, doğru pelet ile kullanıldığında verimliliği oldukça yüksek bir soba olup evlerde geniş alanların ısıtılmasında rahatlıkla kullanılabilmektedir. Kullanıcılarının oldukça memnun kaldığı bu kuzinenin ısı verimliliği, hijyen, çevreye olumlu etkileri gibi pozitif yönleri ile ön plana çıkmaktadır. Mekan ısıtmalarının yanında, üzerinde ya da fırınında pişirilmesi düşünülen her türlü yiyecek türü için de oldukça verimli bir ısı sağlayan pelet kuzinesi kullanıcıları için bir çok avantaj sağlamaktadır. Elektrikli modellerinde bulunan fan yardımı ile ısının daha dengeli dağılmasını sağlayan peletli kuzine iyi bir ısınma ortamı sunmaktadır.
Peletli Kuzine Çok Yakar mı?
Bir pelet kuzinesinin yakıt oranı, kuzinenin ürettiği kalori miktarına, kullanıldığı bölgenin iklim şartlarına, modelin dijital ya da manuel olup olmamasına, gün içerisindeki kullanım oranlarına, kullanım alanlarındaki ısı kayıplarına bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Dijital modellerde sıcaklığı sabit bir derecede tutmak mümkün olduğu için pelet yakıtı daha ekonomik olarak kullanılabilmektedir.
11 Kw güce sahip bulunan bir kuzinenin yıllık tüketim miktarı 1.5 ton ile 2.5 ton arasında değişiklik gösterebilmektedir. Sulu sisteme sahip 17 Kw gücündeki bir kuzine ise saatte 3.5 kg ile 4 kg arasında bir yakıt harcamaktadır. Yukarıda sayılan tüm özellikleri ve forumlarda paylaşılan kullanıcı yorumları dikkate alındığında pelet kuzinesi kullananların memnuniyetinden söz edilebilmektedir.