Afyon Pelet Fiyatları
Pelet Kalitesi
Afyon pelet odun peletinin yanında bir de tarımsal atıklardan üretilecek şekilde sınıflandırılabilir. Bu sınıflandırmadaki esas amacın kalite farkı olduğu söylenebilir. Özellikle Avrupa ülkelerinde bu sınıflandırmalara yönelik belirlenen standartlar kullanıcıya yeterli bilgiyi sunarken Türkiye’ de henüz bu konuda yeteri kadar bilgilendirme ve standardizasyon ortamı oluşmuş değil. Bu açıdan baktığımızda ürün hammaddesindeki karışımın yanıcılığı etkileyen özellikleri kritiktir. Nihai tüketicilerin bu detayları dikkate alarak ürün satın almaların avantaj sağlayan bir etken olarak bilinmelidir. Hammadde ve üretim teknikleri açısından farklılık göstermekle beraber odun ve türevi maddelerin pelet haline dönüştürülmesinde bağlayıcı madde eklenmesi gerekliliği ortaya çıkmaktadır. Odun peletleri yeterli bağlayıcı madde kullanımına izin veren çerçevede güçlü bir enerji potansiyeli sağlaması bakımından önemlidir. Orman alanlarında yer alan ağaç ve ağaçcıkların kök, gövde ve dal odunu ile birlikte odunsu olmayan kabuk ve yapraklarından oluşan bütünü hammadde kapsamında değerlendirilebilir. Bu bilgilere ek olarak hammadde seçiminde sıralamaya gidildiğinde Çam ile üretimi yapılan peletlerin enerji potansiyelinin diğer tüm ağaç türlerine göre daha yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Nihai kullanıcıların pelet seçimi yaparken katma değeri yüksek olan ve daha fazla verim sağlanabilmesi açısından avantajlı olan Çam Peleti talep etmeleri faydalarına olacaktır.
Pelet Fiyatları
Alternatif ve yenilenebilir olan afyon pelet hammadde bakımından birçok çeşidi olduğunu ifade edebiliriz. Genel olarak baktığımızda bütün odun türleri pelet üretiminde kullanılabilir. Ancak yumuşak odun türleri (ibreli ağaçlar) pelet için daha uygundur. Çünkü yumuşak olarak adlandırdığımız odun türleri sert odun türlerinden (yapraklı ağaçlar) oldukça fazla lignin içerir. Lignin doğal yapıştırıcı madde olarak odun bünyesinde bulunur ve pelet üretiminde bağlayıcı madde olarak katkı sağlar. Pelet üretiminde herhangi bir ek katkı maddesine gerek duyulmaz.
Pelet Çeşitleri
Ülkemiz bitki çeşide açısından çok zengin olduğu için üretim aşamasında çok sorun yaşanılmayacaktır. Ağaçlar, talaşlar, kabuklar, ceviz kabuğu, badem yani her türlü orman ürününden bu üretim yapılabilir. Pelet hammaddesi olarak kullanılan beyaz odun, kabuklar ve tomruklama artıkları ham madde niteliğindedir. Buna rağmen bir tam ağacı bile pelet üretiminde hammadde olarak kullanılabilir. Fakat pelet için esas ana hammadde talaştır. Özellikle de daha çok talaş kullanılmaktadır.
Talaşın aşırı derecede düşük bir maliyeti olduğundan, çok daha fazla tercih edilmektedir. Özetle pelet üretmek için gerekli olan hammadde doğada kolaylıkla bulunabilmektedir. Fakat yalnızca talaştan veya yumuşak olarak adlandırdığımız odun türünden yapılan peletin yanıcılığı düşük olacaktır. Bu açıdan hammadde karışımı olarak sert odun türlerinin dahil edileceği şekilde olursa afyon pelet kalitesi artırılmış olur. Özellikle çam, kayın ve kozalak karıştırılarak elde edilen hammaddeler kaliteyi artırmaktadır.